Monday, July 15, 2019

Shea Butter Facts and differences between Ivory (white) and Yellow. - Hechos de manteca de karité y diferencias entre marfil (blanco) y amarillo.

Shea Butter Facts and differences between Ivory (white) and Yellow

Shea Butter or Vitellaria paradoxa (formerly Butyrospermum parkii), commonly known as shea tree, shi tree, or vitellaria is a tree of the Sapotaceae family. It is the only species in genus Vitellaria, and is indigenous to the continent of Africa. The shea fruit consists of a thin, tart, nutritious pulp that surrounds an oil-rich seed from which the shea butter is extracted.

Lately, there’s been a lot of buzz over whether or not Yellow Shea Butter is the real deal.  So what’s the difference? Though both butters come from the seed of the Karite Tree, a root from another magnificent African tree, the Borututu Tree, is added during the milling process of the Yellow Shea Butter. This natural wonder, found deep in the jungles of Africa, is reknown for its cleansing and detoxifying properties.

The shea tree is a traditional African food plant. It has many nutritional benefits. The fruit resembles a large plum and takes approximately 4 to 6 months to ripen. The tree starts bearing when it is 10 to 15 years of age, and full production starts between 20 and 30 years of age. It then produces nuts on average for about 200 years.

Shea butter is composed of five (5) fatty acids. Palmitic, stearic, oleic, linoleic, and arachidic. Roughly 85 to 90 percent of the fatty acid stearic and oleic content. The stearic acid gives it a solid consistency, which the oleic acid influences how soft or hard the shea butter is, depending on ambient (surrounding area or environment) temperature. The shea tree grows naturally in the wild in the dry savannah belt of West Africa from Senegal in the west to the Sudan in the east. This area covers twenty-one (21) countries that Shea butter occurs on the continent of Africa.


Hechos de manteca de karité y diferencias entre marfil (blanco) y amarillo.

La manteca de karité o Vitellaria paradoxa (anteriormente Butyrospermum parkii), comúnmente conocida como árbol de karité, árbol de shi o vitellaria, es un árbol de la familia Sapotaceae. Es la única especie en el género Vitellaria y es originaria del continente africano. La fruta de karité consiste en una pulpa fina, ácida y nutritiva que rodea una semilla rica en aceite de la cual se extrae la manteca de karité.

Últimamente, ha habido un gran revuelo sobre si Yellow Shea Butter es o no el verdadero negocio. Entonces, ¿cuál es la diferencia? Aunque ambas mantequillas provienen de la semilla del árbol Karite, se agrega una raíz de otro magnífico árbol africano, el Árbol Borututu, durante el proceso de molienda de la manteca de karité amarilla. Esta maravilla natural, que se encuentra en las selvas de África, es conocida por sus propiedades de limpieza y desintoxicación.

El árbol de karité es una planta de comida tradicional africana. Tiene muchos beneficios nutricionales. La fruta se parece a una ciruela grande y tarda aproximadamente de 4 a 6 meses en madurar. El árbol comienza a funcionar cuando tiene entre 10 y 15 años de edad, y la producción total comienza entre los 20 y 30 años de edad. A continuación, produce nueces en promedio durante unos 200 años.

La manteca de karité se compone de cinco (5) ácidos grasos. Palmítico, esteárico, oleico, linoleico y araquídico. Aproximadamente 85 a 90 por ciento del contenido esteárico y oleico de ácidos grasos. El ácido esteárico le da una consistencia sólida, en la cual el ácido oleico influye en la suavidad o la dureza de la manteca de karité, según la temperatura ambiente (área circundante o ambiente). El árbol de karité crece naturalmente en el medio silvestre en el cinturón de sabana seca de África occidental desde Senegal en el oeste hasta Sudán en el este. Esta área cubre veintiún (21) países donde la manteca de karité se produce en el continente africano.

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